Thursday, November 5, 2015

Lombok with love

Assalamualaikum
This entry is about Lombokkkk......

29 October 2015,
Seawal  jam 7am, dah gerak ke KLIA 2 dari taiping.. kali ni trip kiteorg ke Lombok...by da way, Lombok ni dah semakin famous...dan aku telah ada rasa feeling feling ke Lombok ni setelah tengok Hafiz Hamidun buat video klip Jodoh Berdua dekat lombok...hehehe..




Kebetulan tiket air asia time tu agak murah dalam RM270 return..tapi kalau kena time boleh dapat lagi murah kot...so far tu pun dah cukup murah gak la..sebab sebelum ni usha-usha air asia dalam 5 6 ratus jugak. Flight jam 3.30.. kali ni trip 7 orang..termasuk mak bapak aku sekali yang teringin nak ke lombok...dah habaq nak turun laut naik darat panjat gunung keluar masuk hutan..tapi nak pegi jugak okayy......tak baik derhaka, malas pikir panjang, bawak je la dorang ni ikut sekali..



Flight jam 3.30, ke Lombok ni ada direct flight Air Asia je..dalam dua kali sehari kalau tak silap aku, kalau nak naik flight lain boleh la naik Mas ke Malindo Air ke terus ke Bali. Dari Bali, boleh naik local flight dorang...kawan aku cakap dalam RM80 one way, dan kalau nak lebih mencabar silakan naik boat, slow boat dalam 5 jam...huhuh fast boat dalam 1jam 30 minit meredah ombak badai yang sangat membiru...huhuhu..sampai Bandara jam 6.30pm waktu Malasysia dengan Lombok ni sama jer..cuma 6.30 pm dekat sana dah gelap...sampai jer airport terus cop pasport semua bagai terus kuar ke arrival  hall, sampai je sana bapak supirnya udah menunggu dengan feeling-feeling ala papa razi tgh tunggu artis keluar.. besar nama aku dia tulih atas kertas..hihihi..



Thai Basil Rice Menu baru dalam Air Asia

Okay dekat sana disebabkan travel kali ni dengan mak bapak tersayang...nak tak nak kenalah sewa supir...supir ni member group Backpackers Buddies Malaysia yg rekemen.. namanya Pak Ibrahim.. so far rate yang dia bagi dekat aku RP500.000 per day. Airport transfer dari Bandara ke Senggigi dia ambik RP250.00.. okay laa rasa macam jauh jugak dalam sejam macam tu sampai Senggigi dari Airport.

Lepas dia jemput terus mintak dia bwk ke tempat makan.. pak supir ni pun bawak la pi makan..macam biasa kalau baca dalam mana-mana blog pon mesti akan mention pasal ayam teliwang makanan istimewa lombok..tak terkecuali la supir ni pun nak bawak makan ayam teliwang..malas pikir panjang perut dah lapar kami ikut je la...padahal dah melantak Thai Chicken Basil Rice ats flight..menu baru air asia..sedapp...lepas makan apa semua pak brahim ni terus hantar ke hotel Bumi Aditya Senggigi.


Bumi Aditya Sengigi Hotel

Ikut kata supir, hotel ni masuk jalan kampung..bunyi cerita macam beria jer jauh masuk ke dalam kampung...bapak aku dah jeling kat aku sambil tanya " awat hang booking hotel dalam kampung.."..huhuhuhu mana aku nak tau hotel tu dalam kampung..aku tengok cantik jer ade swimming pool bagai...tapi sebenarnye takde la kampung mana pun..cuma jalan nak masuk tu jer dalam 500 meter jalan kampung takde tar...huhu..




Hotel okay..ada breakfast tapi kena pilih, nak nasi goreng, pancake atau roti bakar.. wifi pon so far ok...bilik pon ok cuma satu masalah besar hotel yang aku duduk dekat lombok ni adalah masalah aircond panas...aku tak tahu la rosak ke ataupun cuaca sana terlalu panas sampai aircon pon tak rasa..



Sampai Bumi Aditya terus gi cek in.kampung pun kampung laaa..kejap je pon nak tido..esok pagi dah nak gerak ke Gili Trawangan..sampai-sampai jer budak dia dah berebut angkat barang..tapi dorang ni tak pulak mintak tip...ini antara benda yang aku duk perati dekat lombok ni..tak macam indonesia daerah lain..pegi hotel naik bot apa semua budak-budak pekerja tolong angkat tanpa mintak tip..mungkin dah kira sekali kot service diorang..tapi kalau agak rasa kesian bagi jer la kat dorang upah tolong angkat barang ke bilik.


30 October 2015
Esok pagi seawal jam 7.30am dah siap breakfast.. Pak supir pon dah tunggu dekat lobby hotel jam 8am..Kami nak ke Gili Trawangan dah deal dengan Pak Ibrahim utk private speedboat ke Gili pergi balik...bagi aku agak mahal..aku bajet dalam RM300=Rp1.000.000 per boat, tapi Pak Ibrahim kata RP200.000 per person bolak balik katenye...pergi balik la tu..atau pun orang kampung cakap return..heeee..nak tak nak setuju jer laaa..tanya jugak dekat hotel tapi diaorang ambik RP170.000 bolak saja tak balik..hehehe...macam mahal..so aku setuju aje lah dengan offer pak ibrahim sorang dalam RM60++. Bajet RM300 selebihnya bos tambah...heeeee...tapi ada caj lagi dia ambik dan hantar ke Jetty dalam Rp125.000 setelah di bargain...


Utk ke Gili Trawangan pakai private speed boat kita kena naik dekat Jetty Teluk Nare. Jetty ni utk private speedboat yang di charter. Speedboat gerak anytime ikut kita. Kalau nak lagi murah, boleh naik fast boat sekitar Rp80.000 one way. Dia jalan ikut schedule dan tunggu org penuh. Nak lagi jimat.. naik boat penumpang biasa yang berulang alik ke Gili angkut barang-barang ke sana. Ayam telur beras sayur semua ada atas boat tu..yang pasti berkali-kali ganda jimat dari speedboat. Tambang tak sampai RM10 kot...ambik masa dalam 45 minit jugak.


Speed Boat ke Gili dari Teluk Nare

Naik jer speedboat bapak aku dah bisik-bisik kat aku tak de life jacket ker..bapak aku memang sensitip sikit bab security and safety ni...tambah tengah-tengah laut ombak besar macam tu...tapi memang dorang tak bagi pon life jacket. huhuhuhu...mungkin kena mintak gamaknye. Ombak memang besar, enjin boat sempat aku perati kuasa dia 115 horse power. heee..brother tu bawak tak selaju speedboat yang aku naik dekat Krabi first time dulu. Tapi laut diaa subhanallah..biru nila tak tercemar lagi.





Gili T Resort and Restaurant

Dalam 15 minit membadai ombak, kami pon sampai ke Gili Trawangan. Beg apa semua dorang yang tolong angkut bawak masuk boat dan naik atas jetty, kita cuma bawak badan jer..sampai jetty terus kami gerak ke Gili T Resort. Aku ambik yang betul-betul tepi jetty jer..senang mak bapak aku tak payah berjalan jauh..memula nak ambik Ombak Sunset hotel nak feeling hotel 5 star, tapi jauh sangat ke ujung pulau..sian pulak dorang kalau dekat sana. Untuk pengetahuan pengangkutan utama ada basikal dan cidomo yer..cidomo tu adalah sejenis kenderaan yang menggunakan kederat kuda ku lari gagah berani..yuhuuu..tak de motor tak de kenderaan berenjin kecuali bot..harap maklum.



Sediakan payung sebelum hujan..dengar kata setahun dah tak hujan

Sampai Gili T Resot time tu jam 9.30am, masih belum boleh check in mbak kamarnya..guest belum check out jam 1 pm baru bisa masuk ke kamarnya mbak..okay la..dah tau dah saja nak cuba nasib kot boleh cek in awal. Tapi mbak yang jaga hotel tu bagi kami simpan beg dekat kaunter dia. Letak beg semua terus kitorang gi cari pakej snorkeling dekat depan hotel tu sikit..banyak pakej dekat sini.

Lastly, hasil survey dekat blog janggel trakel tu kami jumpa la booth agen yang sama macam dorang ambik..hehehe bukit indah snorkeling kot nama booth tu. harga dia bagi Rp100.000 per person. Mula nak charter satu glass bottom boat utk kami 7 org jer, tapi mahal Rp200.000 per person, macam tak berbaloi. Dia pun suggest ikut trip ramai-ramai Rp100.000 sorang tapi dia bagi diskaun bayar untuk 6 orang saja. Lebih Rp100.000 aku buat bayar extra bed utk Hafiz. Trip snorkeling jam 10.30am-3.00pm..ambik hang...legam la duk tgh laut tgh hari rembang tu..kuikuikuikui..



Glass Bottom Boat








Blur-blur tengok mat saleh terjun selambe tengah laut

Snorkeling start dekat Gili Air kot, dia benti tengah laut suh terjun tengah laut tu untuk gi tengok penyu..hehehe..memang tak la kan nak terjun..dalam lebih 10m...macam mana tau dalam...selain kapten bot tu habaq kami nampak dasar laut dari atas glass bottom bot ni..huhuhu ngeriii...life jacket dia bagi untuk yang tak tau berenang jer..yang tau just pakai kaki itik tu...gluupppp..tak pa la tak jumpa penyu ponnn..tapi mat-mat saleh minah-minah saleh ni terjun selamba jerr..ada sorang minah saleh ni siap bawak anak umor 3 thn kot...ank dia pon dia campak masuk laut..perghhhh berani dorang ni...asian people ni semua terpinga-pinga je kat atas bot..ekekekeke..
snorkeling ada 3 spot area.. First memang tak turun la.. second spot tu baru turun...tengok la segala macam mak nenek batu karang bawah laut tu.


Mat Salleh rileks jer terjun bulat2 tak payah pakai life jacket


Duk cari penyu kami tengok dari atas jer laaa..


Masalahnye second spot ni dia suruh terjun dalam laut, pastuuuuu dia suruh kami kejar boat sekitar 200 meter...huiiii hampeh jer...dia kata boleh terjun sini bot tak ke mana-mana..tapi sebenarnyaaa kami kena kejar bot 200 meter ke depan...adoiii spoil mood nak menikmati sambil berselfie dengan ikan nemo sebab takut kena tinggai...wakakakakakaak...satu hal jugak bila pakai goggle ni tengok boat rasa macam dekat jer...tapi aku berenang tak sampai-sampai...hahahaha apakah aku buat renangan setempat...hukhukhukhuk.... jenuh kayuh tercungap-cungap nak pi dekat boat balik..




Gambar aku terjun laut sorang pon tak mau ambik..huhuhu

Third spot pun turun lagi..kali ni berenang sambil pegang tangga boat..takut kena tinggai jauh..hahaha..lepas penat berendam dia bawak ke Gili Meno utk lunch boleh tahan harga makan kat Meno ni..standard harga pulau setin coke RM5 hengget..boleh agak la harga food dia kan hatta seppinggan nasi goreng pun dah berapa.





Dekat pukul 3.00pm boat gerak balik ke Gili Trawangan. Lepas tu cek in bilik dan terus terjun swimming pool plak...hahaha..tak dapat selfie dalam laut banyk-banyak selfie dalam swimming pool pon boleh...hentam la labu...


Gopro dalam swimming pool pon boleh..huhuh




Lepas penat berendam, masuk bilik salin baju terus keluar sewa basikal round satu pulau utk tengok sunset.. harga basikal seharai Rp50.000 tapi boleh kot dapat Rp40.000 sehari...si Aina ajak naik cidomo..tapi aku macam kesian jer kat kuda tu nak ngangkut kami yang ber tan tan niiii..kuikuikui...dapat basikal beli aiskrim Gili pastu terus pusing pulau..misi mencari buaian ombak sunset yang famous tu...sunset kat sana sekitar jam 5pm ke 7pm.





Jauh kami kayuh sambil berhenti dekat pot-pot best untuk menggopro kan diri..gopro sangat..huhhh...
Dan akhirnya sampai la ke depan Ombak Sunset Resort Hotel tempat wak doyok stay dalam ke indonesia ke kita... tempat dia open for public.. beg bean disediakan percuma di tepi pantai sambil ada local band duk perfom tepi pantai tu... Buaian idaman dah didepan mata, tapi nak tangkap gambar ats buai tu silalah beratur ikut turn okeh...



Ombak Sunset Resort



                           
 Free jer melepak sini sambil tengok sunset



Habis tengok sunset, marilah kita kayuh untuk pulang ke hotel.. mencabar sungguh kayuh basikal dalam gili ni..ala fun ride..kayuh kayuh..pastu turun tolak pastu kayuh balik pastu turun angkat basikal pastu kayuh balik sampai la satu pusingan pulau dan sampai ke hotel....pergghhhh..





Malam pulak, makanan halal tak susah, cuma biasalah orang tua ni was-was tu banyak, sebab tengok ada tanda halal tapi ada jual minuman bintang..huhuhu..bintang tu adalah lite alcohol drink. Dari survey sebelum ni, sebelah Gili T resot tu ada satu kawasan yg malamnya akn jadi pasar malam tempat org jual makanan. Makanan semua halal..bapak aku macam tak puas hati pastu tanya dekat salah satu gerai ni dia kata semua makanan sini halal pilih ajaa,,,huhuh..pilih nak apa..ayam bakar ayam penyet, seafood, murtabak terang bulan semua ada. Lepas dah makan-makan budak-budak ni nak bermassage massage la pulak..sekali massage Rp100.00 kot..ok la tu...tekan setakat nak...kederat kuda ke apa depa ni..aku tak pi pon..hehehe layan wifi dalam bilik jerr..




31 October 2015
Esoknya, lepas breakfast sempat lagi pusing-pusing p ambik gambar guna basikal sebelum dipulangkan. Jam 12, dah naik boat balik ke Senggigi. Di Senggigi pak supir udah tunggu. Tapi kali ni dia tukar supir daaa...supir ni macam slow sikit..but sangat banyak membantu bab-bab angkat beg dan lain-lain.


Gili T Resort



Cidomo

Hari ni rencananye nak ke waterfall, aku mintak nak ke Seneru Tiu Kelep waterfall tapi pak supir macam tak nak bawak, jauh katanye..tapi aku pon ada terbaca jugak tempat ni agak jauh payment rent car pon kena tambah. Memandangkan malam tu kami tidur di Kabana Hotel Mataram, so kami follow jer suggestion pak supir nak ke Benang kelambu dan Benang Stokel waterfall yang lebih dekat dengan Pekan Mataram...Dekat tak dekat laa dekat 2 jam jugak dari hotel.


View from Malimbu Beach


On the way ke waterfall

Sampai ke entrance waterfall Benang Stokel dan Benang Kelambu pun dah dekat pukul 5. Ikut kan hasil pembacaan, Masuk tu ada entrance fees Rp10.000 dan akan ada org offer ojek utk di bawak masuk ke dalam kawasan waterfall. Dari entrance ke waterfall tu lumayan jauh...disebabkan kami bersama warga emas..hehehe, kami pon sewa la ojek...mujur jugak sewa..kalau tak jenuh menapak...




Dari jauh dah nampak Benang Kelambu Waterfall


Benang Kelambu Waterfall









Kawasan ni dia boleh masuk sendiri jalan sendiri sampai ke waterfall, itu free la..cuma byr entrance fees je, ada jugak yang masuk jalan kaki bersama komando diorg..yang ni tak silap aku Rp60.000 sorang. Nak tambah naik ojek lebih kurang Rp50.000. Tapi sila la tawar menawar sampai puas hati ok. Disebabkan nak cepat hari dah nak gelap kami pilih untuk naik ojek jer la masukk...sampai sana kena turun guna tangga lebih kurang 150 anak tangga ke Benang Kelambu. Keluar balik ke entrance ada satu lorong untuk ke Benang Stokel lebih kurang 50 anak tangga..hehehe kuruih kan duk lombok ni...huhuhuhu...

Macam menyesal jer ikut..hehehe

Lepas selesai waterfall, kami balik semula ke mataram, singgah beli oleh-oleh kerepek kacang-kacang lombok, lepas tu singgah jugak ke mataram mall kemudian balik hotel. Makan malam dekat sebelah hotel jer lebih murah dari kedai yang dibawak oleh pak supir.


Benang Stokel Waterfall




Kabana Hotel Mataram

1 November 2015,
Terus ke pantai kuta bertolak jam 10.00am, dalam perjalanan tu mintak pak supir singgah dekat kios SASAKU untuk beli Tshirt design yang rare...harga pun mahal la sikit Rp55.000-Rp120.000 mengikut saiz dan design. Kemudian singgah tempat buat barang dari tanah liat dan jugak rumah tenun. Dekat rumah tenun, budak-budak ni sebok nak try memenenun songket indon, mentang-mentang la tour guide tu cakap kat lombok ni perempuan tak pandai tenun tak boleh kawin...bajet-bajet ampa dah boleh kawin la kann...kuikuikuikui...




T-shirt Sasaku yang rare



Buat yang tersayang...kahkahkahkahakhakah...wekkkk



Bajet dah boleh kawin la ni..





Melati Hotel and Resort Kuta Beach



Melayan murtabak dgn apam balik tepi pool..



Pak supir terus bawak ke hotel Melati Hotel n Resort dekat pantai Kuta, Hotel sambut dengan welcome drink air oren segelas.. lepas setel cek in bilik bla bla semua.. terus pak supir bawak p makan lepas tu dia bawak ke Pantai Mawun, Selong Belanak, dan last sekali Tanjung Ann. Hasrat nak ke batu payung dan pantai pink terkubur sebab harga boat tak begitu friendly ditambah kulit yg semakin berkilat daaa...duk tepi pantai layan jagung bakar dengan air kelapa...lepas tu balik terjun swimming pool dekat hotel puas hati...kihkihkih...Tapi kalau nak ke Batu Payung, boleh ke pantai Tanjung Ann. Dari situ ada la bot-bot nelayan yang akan offer bawak ke Batu Payung, sekitar Rp300.000 satu bot. Agak terkilan jugak la tak dapat ke sana..


Pantai Mawun





Air Kelapa Rp10.000


Jagung percik boleh pilih nak pedas ke manis..


Pantai Tanjung Ann









2 November 2015
Hari last dekat lombok, tapi flight jam 7.15 pm...lambat lagi..cek out hotel jam 11 lepas tu pergi Desa Sade, perkampungan suku sasak yang suka culik anak dara orang kalau berkenan tu..Itu adat suku Sasak ni..kalau mintak mak bapak tak bagi, dah tak bagi kena la culik, lepas seminggu baru mai jumpa mak bapak balik mintak nak kawin baru la buat majlis.. ada yang umur 9 tahun kena culik dah..hekhekhekhek...aku dah 30 tahun tak de sape nak culik pon...hahahahahahahaha...



Songket tenun 


Rumah Suku Sasak


Desa Sade

Lepas selesai Desa Sade, kami patah balik ke Mataram untuk habiskan uang di SASAKU..then jam 4 lebih supir hantar ke Airport melangut kat airport sambil makan bakso sampai 7.15pm. Alhamdulillah karenah dekat airport lancar jer tak banyak songeh..1st time merasa airport yang lancar tak kena cek macam-macam..nasib kami baik sebab flight tak delay ekoran letusan gunung berapi anak kepada gunung rijani..flight yang selepas hari tu semua delay termasuk airport Bali....okay...selesai...GOOd Bye LombOk hope to see u again... heeeee~


Lombok Airport

7 comments:

Cik Aien said...

salam..
nak Tanya bajet awak sorg kat sana berapa?
then pergi Lombok berapa hari?

azida rusli said...


Kami p 7 orang smua...5 hari 4 malam....
so bila bahagi2 dapat la jumlah berikut per person :

Hotel + Transport dalam rm400
Flight rm270
Snokerling rm30
waterfall + ojek rm30
Basikal rm15

Jumlah lebih kurang Rm745 per person tak masuk makan dan shopping.

syazana zaid said...

Brapa yer hrga naik private boat tu dlm RM ?

syazana zaid said...

Lepas tu nk tny dekat waterfall asa2 sesuai x utk pmpuan prangnent ?

azida rusli said...

Maaf lambat reply private boat tu dia caj sorang RP200,000 dalam RM60++ seorang..utk waterfall tu dia kena naik turun tangga..kalau benang kelambu tu mcm tak sesuai je nak naik motor kedalam utk yg pregnant..yang tak prengant pn mcm nak terburai isi perut..hehehehe...

Anonymous said...

salam. still ada tak no phone pak ibrahim tu? TQ. -jazza-

ZLKHZNI said...

Assalamualaikum, boleh tahu no phone Pak Ibrahim tu ?